Muffinki pomarańczowe z kawałkami czekolady.jpeg
Muffinki pomarańczowe z kawałkami czekolady.jpeg
Rozmiar 63 KB
Muffinki pomarańczowe z kawałkami czekolady

SKŁADNIKI:
280 g mąki,
80 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej,
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Pół łyżeczki sody,
Sól,
Jajko,
100 g cukru,
80 ml oleju,
100 ml soku pomarańczowego,
200 g maślanki,
3 plastry pomarańczy
70 g pastylek czekoladowych.

PRZYGOTOWANIE ( na 12 sztuk ):
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Formy do muffinek
wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
Mąkę wymieszać z drobno posiekaną skórką pomarańczową,
proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
2. Jajko roztrzepać, następnie dodać cukier, olej, sok pomarańczowy i maślankę.
Wszystko dobrze wymieszać. Połączyć obie masy i mieszać tak długo,
aż wszystkie składniki będą wilgotne.
3. Plastry pomarańczy przekroić na cztery części. Do ciasta dodać pastylki czekoladowe.
Foremki napełnić ciastem do ¾ wysokości i ułożyć na wierzchu
po ćwiartce plastra pomarańczy. Piec muffinki na środkowej półce piekarnika
około 25 minut na złotobrązowy kolor.
4. . Wyjąć muffinki z piekarnika i odstawić na 5 minut.
Ostrożnie wyjąć muffinki z foremek i ostudzić.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kranzfafka.pev.pl