Muffinki makowe.jpg
Muffinki makowe.jpg Rozmiar 97 KB |
250 g zmielonego maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, szczypta sody, po 1 łyżeczce (lub ile kto lubi) cynamonu, zmielonych goździków i gałki muszkatołowej, 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich, 125 g cukru, cukier waniliowy, 1 jajko, 125 ml maślanki, 75 g rozpuszczonego masła, 1 pomarańcza
W jednej misce wymieszać: mak, proszek, sól, sodę, cynamon, goździki gałkę i orzechy, a w drugiej zmiksować razem: jajko, cukier, maślankę, masło, cukier waniliowy oraz otartą skórkę i miąższ z pomarańczy. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do foremek na muffinki wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem.
Piec w 200 st. C około 20-25 minut. Z tej porcji wyjdzie ok. 12 muffinek.