Muffinki orzechowe z bananami.jpeg
Muffinki orzechowe z bananami.jpeg
Rozmiar 57 KB
Muffinki orzechowe z bananami

SKŁADNIKI:
2 banany,
1 – 2 łyżki soku cytrynowego,
150 g masła,
150 g cukru,
3 jajka,
50 g posiekanych orzechów włoskich
150 g mąki,
Pół opakowania proszku do pieczenia,
Pół łyżeczki sody,
Sól,
12 łuskanych orzechów laskowych,
Cukier puder.

PRZYGOTOWANIE ( na 12 sztuk ):
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. Formy do muffinek
wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
Banany obrać, rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem cytrynowym.
2. Masło z cukrem utrzeć na pianę, następnie dodać banany,
potem posiekane orzechy laskowe.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
Połączyć obie masy, tak aby wszystkie składniki były wilgotne.
4. Orzechy przekroić na pół. Foremki napełnić ciastem do ¾ wysokości.
Na wierzchu ułożyć po dwie połówki orzechów.
5. Piec muffinki na środkowej półce piekarnika około 20 minut na złotobrązowy kolor.
Wyjąć muffinki z piekarnika i odstawić na 5 minut.
Ostrożnie wyjąć muffinki z foremek i posypać cukrem pudrem.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kranzfafka.pev.pl