Muffinki czekoladowe.jpg
Muffinki czekoladowe.jpg Rozmiar 94 KB |
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady, 1/2 kostki masła, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 1 szklanka mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku od pieczenia
Czekoladę rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, dodać masło, poczekać, aż się rozpuści. Masę przelać do garnka z cukrami, ubijać mikserem, aż cukry rozpuszczą się. Dodawać mąkę z proszkiem na przemian z jajkami, wciąż ucierając. Przelać gotowe ciasto do 12 foremek wysmarowanych masłem i wysypanych drobną bułką tartą lub pokruszonymi biszkoptami. Piec w 175 st. C około 20 minut. Ostudzone muffinki można posypać cukrem pudrem lub udekorować keksami z bitej śmietany.