Muffinki gruszkowe z orzechami włoskimi.jpeg
Muffinki gruszkowe z orzechami włoskimi.jpeg Rozmiar 58 KB |
SKŁADNIKI:
2 duże gruszki,
250 g mąki,
30 g drobno posiekanych orzechów włoskich,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Pół łyżeczki sody,
Sól,
Jajko,
110 g cukru,
80 ml oleju,
250 g maślanki,
125 g soku gruszkowego.
PRZYGOTOWANIE ( na 12 sztuk ):
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Formy do muffinek
wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Połówki gruszki pokroić na małe kawałki.
2. Masę wymieszać z gruszkami, orzechami, proszkiem do pieczenia,
sodą i szczyptą soli.
Do lekko rozgrzanego jajka dodać 80 g cukru, olej, maślankę i sok gruszkowy.
Całość starannie wymieszać. Następnie połączyć z masą mączną
za pomocą trzepaczki lub łyżki., tak aby wszystkie składniki były wilgotne.
3. Foremki napełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec muffinki na
środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor.
Wyjąć z piekarnika, posypać pozostałym cukrem. Odstawić na 5 minut.
Ostrożnie wyjąć muffinki z foremek i ostudzić.