Zupa z soczewicy.JPG
Zupa z soczewicy.JPG Rozmiar 3,1 MB |
900 g rosołu warzywnego
75 g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek (cukinia)
czosnek
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25g tartej bułki
zielenina
Sposób przygotowania:
Soczewicę myjemy i gotujemy w rosole na małym ogniu, przez 20 min, dopóki nie zmięknie. W międzyczasie obsmażamy na dużej patelni utartą na grubej tarce marchew i poszatkowaną cebulę. Dodajemy obrany i pokrojony w kostkę kabaczek (nie obraną cukinię) i tyle czosnku ile lubimy. Dusimy przez 5 min.
Następnie dodajemy pokrojone liście kapusty pekińskiej. Dusimy kilka min pod przykryciem.
Do garnka z soczewicą dodajemy drobno pokrojone pomidory, trochę tartej bułki i obsmażone warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu. Podawać gorącą posypaną zieleniną.