Surówka z selera.JPG
Surówka z selera.JPG Rozmiar 3,3 MB |
1 świeży seler
kilka śliwek (prawdziwych węgierek)
śmietana ok 18%
cytryna
sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
Seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub drobnych). Skrapiamy sokiem z cytryny tylko nie za dużo. Tak aby seler nam nie ściemniał. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w ósemki, łączymy z selerem. Trochę cukru, soli i pieprz a na koniec śmietana. Nie podaję ilości przypraw, bo to trzeba indywidualnie dobrać do swoich potrzeb. Tylko żeby nie zdominować surówki na słodko lub słono. A śmietany dodajemy tyle aby "zlepić" składniki a nie po to, by wszystko pływało. W sumie ilość przypraw i śmietany zależy od wielkości selera.
przepis zdobyty dawno temu w szkole