SALATKA.jpg
SALATKA.jpg Rozmiar 14 KB |
1 sałata rzymska lub inna (u mnie lodowa)
1 mały słoiczek czarnych oliwek
8 suszonych pomidorów
10 pomidorków koktajlowych
ogórek wąż
1 garść orzechów włoskich
Sos:
6 łyżeczek oliwy
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka posiekanego tymianku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na czterech talerzach lub na półmisku. Dodajemy oliwki pokrojone na mniejsze kawałki, suszone pomidory, połówki pomidorków koktajlowych, pokrojonego w półplasterki ogórka i uprażone na suchej patelni orzechy. W miseczce mieszamy składniki sosu i przed podaniem polewamy sałatkę.
Tesco R. Makłowicz