Papryka marynowana.JPG
Papryka marynowana.JPG Rozmiar 3,3 MB |
Papryka (ładna może być kolorowa, ilość dowolna)
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić wg własnych potrzeb. Powkładać do słoików, dorzucić 1-2 ziarnka ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego i ok pół łyżeczki gorczycy. Zaleć marynatą. Do każdego słoika przed zamknięciem wlać łyżkę oleju - zakręcić. Pasteryzować 15 nim.
Marynata
Składniki:
6-7 szkl wody
1 szkl octu
7 łyżeczek soli
17 łyżeczek cukru
ziele angielskie i liść laurowy (bez przesady i skąpstwa)
Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok 5-10 min. Marynata gotowa. Jeśli brakło nam marynaty trzeba zrobić jeszcze jedną porcję.