KREM Z DYNI.JPG
KREM Z DYNI.JPG Rozmiar 4,2 MB |
1 kg dyni
1 marchew
1 cebula
2 ząbkiczosnku
3 szkl bulionu drobiowego
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju)
4 łyżki śmietany 18%
Sposób przyrządzania:
Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kwałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty.
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupę przelewamy na talerze, do każdej porcji dodając łyżkę śmietany (albo nie) :)
www.lidl.pl
SMACZNEGO :D