Karp tatusia.JPG
Karp tatusia.JPG Rozmiar 3,9 MB |
Karp 1-1,5 kg po patroszeniu
sól
sok z cytryny
przyprawa do ryb
czosnek
Sposób przyrządzania:
Karpia przyprawiamy mieszanką do ryb i solą oraz skrapiamy sokiem z cytryny, nakłuwamy ostrym nożem. W szczeliny wsuwamy płatki świeżego czosnku. Karpia można od razu zapiekać ale lepszy jest jak "przejdzie" przyprawami ok 30-60min. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem przykryty folią aluminiową lub przykrywką na ok 10-15 min. Po tym czasie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 140 st C, polewamy powstałym sosem lub gdy jest go mało układamy płatki masła na rybie. Zapiekamy aż skórka się zrumieni (nie przewracamy). Podajemy w naczyniu do zapiekania.
SMACZNEGO
Wędkarz Polski grudzień 1999