BARSZCZ UKRAIŃSKI.JPG
BARSZCZ UKRAIŃSKI.JPG
Rozmiar 3,0 MB
Skłądniki
2 ziemniaki
1 cebula
2 marchewki
2 buraki
¼ kapusty
2 liście laurowe
4 ziarenka - ziela angielskiego
2 łyżki - koncentratu pomidowrowego
1 łyżka - oleju
1 łyżka - masła
1½ l - wywaru jarzynowego
sól
pieprz
natka pietruszki
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrzucić do wywaru jarzynowego, w wersji mięsnej do rosołu. Podgotować przez kilka minut. Marchew i obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju na patelni, do momentu, aż stanie się szklista. Dorzucić marchew oraz buraczki i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i podlać szklanką wywaru jarzynowego, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 5-7 minut. Kapustę drobno posiekać, dorzucić do ziemniaków i gotować 3-4 minuty.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą i ziemniakami, i pod przykryciem gotować jeszcze przez chwilkę. Na samym końcu zaprawić łyżką masła i doprawić solą i pieprzem.Można podawać ze śmietaną posypany zieloną pietruszką.
SMACZNEGO
ewagotuje.pl
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kranzfafka.pev.pl